Tuesday, November 30, 2010

Apa Hebatnya Solat Di Awal Waktu?

Setiap peralihan waktu solat sebenarnya menunjukkan perubahan tenaga alam ini yang boleh diukur dan dicerap melalui perubahan warna alam.

Fenomena perubahan warna alam adalah sesuatu yang tidak asing bagi mereka yang terlibat dalam bidang fotografi, betul tak?

Waktu Subuh

Sebagai contoh, pada waktu Subuh alam berada dalam spektrum warna biru muda yang bersamaan dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisma tubuh.

Jadi warna biru muda atau waktu Subuh mempunyai rahsia berkaitan dengan penawar/rezeki dan komunikasi.

Mereka yang kerap tertinggal waktu Subuhnya ataupun terlewat secara berulang-ulang kali, lama kelamaan akan menghadapi masalah komunikasi dan rezeki.

Ini kerana tenaga alam iaitu biru muda tidak dapat diserap oleh tiroid yang mesti berlaku dalam keadaan roh dan jasad bercantum (keserentakan ruang dan masa) - dalam erti kata lain jaga daripada tidur.

Di sini juga dapat kita cungkil akan rahsia diperintahkan solat di awal waktu.

Bermulanya saja azan Subuh, tenaga alam pada waktu itu berada pada tahap optimum.

Tenaga inilah yang akan diserap oleh tubuh melalui konsep resonan pada waktu rukuk dan sujud.

Jadi mereka yang terlewat Subuhnya sebenar sudah mendapat tenaga yang tidak optimum lagi.

Waktu Zohor

Warna alam seterusnya berubah ke warna hijau (Isyraq & Dhuha) dan kemudian warna kuning menandakan masuknya waktu Zohor.

Spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi perut dan hati yang berkaitan dengan sistem penghadaman.

Warna kuning ini mempunyai rahsia yang berkaitan dengan keceriaan.

Jadi mereka yang selalu ketinggalan atau terlewat Zuhurnya berulang-ulang kali dalam hidupnya akan menghadapi masalah di perut dan hilang sifat cerianya. Orang yang tengah sakit perut ceria tak?

Waktu Asar

Kemudian warna alam akan berubah kepada warna oren, iaitu masuknya waktu Asar di mana spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi prostat, uterus, ovari dan testis yang merangkumi sistem reproduktif.

Rahsia warna oren ialah kreativiti.

Orang yang kerap tertinggal Asar akan hilang daya kreativitinya dan lebih malang lagi kalau di waktu Asar ni jasad dan roh seseorang ini terpisah (tidur la tu).

Dan jangan lupa, tenaga pada waktu Asar ni amat diperlukan oleh organ-organ reproduktif kita.

Waktu Magrib

Menjelang waktu Maghrib, alam berubah ke warna merah dan di waktu ini kita kerap dinasihatkan oleh orang-orang tua agar tidak berada di luar rumah.

Ini kerana spektrum warna pada waktu ini menghampiri frekuensi jin dan iblis (infra-red) dan ini bermakna jin dan iblis pada waktu ini amat bertenaga kerana mereka resonan dengan alam.

Mereka yang sedang dalam perjalanan juga seelok-eloknya berhenti dahulu pada waktu ini (solat Maghrib dulu la) kerana banyak interferens (pembelauan) berlaku pada waktu ini yang boleh mengelirukan mata kita.

Rahsia waktu Maghrib atau warna merah ialah keyakinan, pada frekuensi otot, saraf dan tulang.

Waktu Isyak

Apabila masuk waktu Isyak, alam berubah ke warna Indigo dan seterusnya memasuki fasa Kegelapan.

Waktu Isyak ini menyimpan rahsia ketenteraman dan kedamaian di mana frekuensinya bersamaan dengan sistem kawalan otak.

Mereka yang kerap ketinggalan Isyaknya akan selalu berada dalam kegelisahan.

Alam sekarang berada dalam Kegelapan dan sebetulnya, inilah waktu tidur dalam Islam.

Tidur pada waktu ini dipanggil tidur delta di mana keseluruhan sistem tubuh berada dalam kerehatan.

Qiamullail

Selepas tengah malam, alam mula bersinar kembali dengan warna putih, merah jambu dan seterusnya ungu di mana ianya bersamaan dengan frekuensi kelenjar pineal, pituitari, talamus dan hipotalamus.

Tubuh sepatutnya bangkit kembali pada waktu ini dan dalam Islam waktu ini dipanggil Qiamullail.

Begitulah secara ringkas perkaitan waktu solat dengan warna alam.

Manusia kini sememangnya telah sedar akan kepentingan tenaga alam ini dan inilah faktor adanya bermacam-macam kaedah meditasi yang dicipta seperti taichi, qi-gong dan sebagainya.

Semuanya dicipta untuk menyerap tenaga-tenaga alam ke sistem tubuh.

Kita sebagai umat Islam sepatutnya bersyukur kerana telah di’kurniakan’ syariat solat oleh Allah s.w.t tanpa perlu kita memikirkan bagaimana hendak menyerap tenaga alam ini.

Hakikat ini seharusnya menginsafkan kita bahawa Allah s.w.t mewajibkan solat ke atas hamba-Nya atas sifat pengasih dan penyayang-Nya sebagai pencipta kerana Dia tahu hamba-Nya ini amat-amat memerlukan-Nya.

Adalah amat malang sekali bagi kumpulan manusia yang amat cuai dalam menjaga solatnya tapi amat berdisiplin dalam menghadiri kelas taichinya.

Wallahualam.

Tuesday, September 14, 2010

I'm proud wearing hijab!

Assalamualaikum sahabat sekalian, topik hari ni tentang "HIJAB" atau bertudung dalam bahasa Melayunya..

"Napa pula makcik ni mau cakap pasal hijab?"

"common things la!!!"

WAIT!!!...jangan CLOSE dulu...

Saya nak cerita sikit keindahan bertudung ni...baca sikit pun jadilah.

Bila kita di tanya...

"kenapa kamu pakai tudung?"

jawablah...

"Sebab ini perintah Allah s.w.t"

Sebagaimana firman Allah "Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu,anak-anak perempuanmu, dan perempuan-perempuan yang beriman supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar), cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) Allah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihi" (Al-Ahzab : 59)

Q: Tudung tidak menyusahkan ke?
A: Tidak sama sekali,malah tudung ini menyenangkan kami.

Q: Bukankah tudung ini menganiaya kaum wanita?
A: Itu tidak benar, tudung sebenarnya memelihara martabat kaum wanita, malah tudung melindungi wanita daripada dianiaya.

Q: Bukankah tudung ini membataskan pergerakan kaum wanita?
A: Tidak sama sekali,wanita bertudung masih boleh melakukan banyak pergerakan atau kerja selagi tidak melanggar syariat agama.

BUKTINYA...


Kakak ni kerja polis,tidak ada masalah pun pakai tudung dengan uniformnya


3 org kakak ni pula,menang kawad kot,tu la happy sangat tu...hah,dorang ni pun pakai tudung berkawad,menang juga!


Manis ja senyuman kakak ni,pakai tudung dengan uniform askar...tak ada masalah!!!


Hah...kalau di Malaysia,ni uniform polis trafik...kekadang,pihak JPJ pun pakai jg...tidak tension pun kakak ni dengan uniform bertudungnya.


Kakak ni sedang main bolling...nampak bola tu....kalo tidak nampak,isk2...


Ni sahabat saya sedang main bola tampar @ valleyball...hee...


Siapa cakap wanita bertudung tidak boleh lari laju...Ruqaya Ghasara telah membuktikannya,beliau memenangi pingat emas dalam Sukan Asia Barat 2006.


Wah,sekumpulan kakak ni main sky la!!!...jelesnya...


Lawan pedang tau,nak lawan???

Huh...Ragbi wanita...game ni agak lasak tapi tudung tidak menghalang wanita daripada bermain game ni.

Itu la antara gambar-gambar wanita bertudung,banyak lagi sebenarnya....sahabat-sahabat boleh cari dan cari lagi....


Inilah perumpamaan bagi wanita bertudung dan tidak bertudung.
Wanita bertudung umpama gula-gula yang berbungkus plastik.
Wanita yang tidak bertudung pula umpama gula-gula yang terdedah dengan hinggapan sang lalat.

~Wassalam~

Sunday, September 12, 2010

ANTARA MATA DAN HATI

Bila melihat alam yang indah ini

Tidak terasa kebesaran Allah

Bila mendapat musibah lupa dirinya hamba

Nikmat yang datang tiada rasa darinya


Sepatutnya rasa malu kepada-Nya

Kerana anugerah kepada kita

Membuat dosa rasa kekesalannya


Buta hati lebih berbahaya

Buta mata tidak nampak dunia

Buta hati tidak nampak kebenaran

Buta hati ditipu nafsu dan syaitan


Bahkan dilupakan saja

Semua orang rasa bangga dengan dosa

Bila menyebut Neraka

Tidak terasa akan gerunnya


Bila menyebut Syurga

Tidak terasa akan nikmatnya

Itu menunjukkan

Jiwa kita mati atau buta


(Sebuah lirik lagu yang membuat kita sedar daripada kealpaan ~Hijjaz~)

Pantun Menutup Aura


Kenapa aku menutup aurat,

bukannya senang guna baju ketat,

di sana sendat di sini lipat,

puas si nakal menatap lekat.


Kenapa aku menutup aurat,

aku takut tak dapat rahmat,

malahan Tuhan turunkan laknat,

kalau dah begitu apa nak buat?


Kenapa aku menutup aurat,

aku takut jadi tersesat,

malaikat jauh syaitan pun dekat,

hidup pasti tak ada nikmat.


Kenapa aku menutup aurat,

umur bukan boleh dijimat,

mana tau esok kiamat,

kena seksa badan tak larat.


Kenapa aku menutup aurat,

bukankah Tuhan nak naikkan darjat,

bagi kita seluruh umat,

agar selamat dunia akhirat.

Friday, September 10, 2010

Selamat Hari Raya!!!


1 syawal 1431H,moment yang indah bagi saya dan family.Hari Raya Aidilfitri tahun ni agak istimewa sebab semua ahli keluarga dapat berkumpul.Payah betul dapat kumpul satu family macam ni.Kehadiran kakak ipar dan anak buah menambahkan seri aidilfitri.


Hah, ni gambar family; (Depan) Bapa,mama,(tengah) kakak ipar,kak Lin, Maiza,saya,kak Eja, ,Arif,nenek, (belakang) abang Lan dan anak buah tersayang Nur Umairah Amani.


Kami adik-beradik ni,1st time ambil gambar sama-sama time raya.Sebelum ni tidak pernah lagi.

Actually,tema raya tahun ni Pink and purple...Arip ja lari dari tema.

Semoga raya tahun ini mengeratkan lagi ikatan kekeluargaan antara kami.

Tuesday, August 24, 2010

Wednesday, July 21, 2010

Program PMI 2010

16 Julai 2010 Program Pembangunan Modal dianjurkan.Saya pun joinlah dengan seikhlas hati.Pengisian program ni best2 belaka.Ada ceramah, LDK, forum dan saya berkenalan dengan sahabat baharu.

Penceramah program bukan calang-calang orang,Ustaz Hasrizal dan sahabat-sahabat seperjuangan beliau.

(kiri) En. Daniel, (baju merun) Ustaz hasrizal,dua orang lagi tu saya tak tau nama..hee...

Antara input yang saya dapat melalui program ini ialah saya harus merancang arah tuju kehidupan saya,En. Daniel berkongsi tentang 'jadual kehidupan' sahabatnya...jadual kehidupan itu merupakan perjalanan hidup seorang pemuda sejak berumur setahun sehingga berumur 60 tahun...kita merancang disamping Allah merancang untuk kita.

Pengerusi majlis menjemput En. Daniel untuk menyempaikan slot ceramah beliau.

Ceramah Ustaz Hasrizal membuatkan saya berfikir "Adakah saya betul-betul beriman?"... beriman kepada 6 rukun iman sahaja tidak cukup jika kita masih melanggar perintah Allah!

Dosa kecil??? Ustaz Hasrizal membuka mata saya tentang istilah "dosa kecil". Ustaz membuat perumpamaan, jika kita menjentik telinga seorang budak kecil, itu dikira satu perkara kecil kita lakukan.Bagaimana pula jika kita menjentik telinga seorang Sultan. Perkara kecil itu menjadi suatu isu yang besar. Aplikasi situasi ini jika kita melakukan 'dosa kecil' kepada Allah..fikir-fikirkanlah.

Cerita Ustaz Hasrizal juga membuatkan air mata saya menitis walaupun saya cuba untuk kelihatan tabah; Kisah benar seorang pemuda yang menghidap penyakit buah pinggang. Kedua-dua buah pinggang pemuda tersebut tidak dapat berfungsi dengan baik. Alhamdulillah,pemuda itu menemui penderma buah pinggang.Si pemuda berkata kepada si ayah "perkara pertama saya mahu lakukan jika saya pulih daripada sakit ini ialah berlari".Pemuda itu aktif dalam sukan larian suatu ketika dahulu.Namun,pemuda itu hanya pulih beberapa ketika.Tidak lama kemudian,pemuda itu mengalami masalah pula dengan buah pinggang yang baharu itu, lebih perit lagi kaki pemuda itu terpaksa dipotong disebabkan situasi-situasi tertentu.Ustaz bersama keluarga pemuda tersebut ketika itu.Ustaz menangis mengenangkan nasib pemuda itu,namun, si ayah berkata "jangan fikirkan apa yang hilang,tapi fikirkan apa yang tinggal". "Positifnya si ayah" kata ustaz kepada peserta PMI. Saya kagum,teramat kagum dengan sikap si ayah, sedangkan diri ini kadang-kala mengeluh dengan perkara-perkara kecil...Astaghfirullahalazim.

Banyak lagi input yang masuk di sanubari sepanjang program PMI. Indahnya taman-taman syurga Allah...Subhanallah.

Para muslimat khusyuk mendengar forum "Tertunaikah Cinta".Antara pengisian program PMI.

Dua daripada tiga orang ahli panel forum "Tertunaikah Cinta".


Peserta muslimin PMI sempat menangkap gambar kenangan bersama ustaz Hasrizal.

Saya mahu berubah...

Program Pembangunan Modal Insan 2010.Muslimat dibahagikan mengikut kumpulan dan dikendalikan oleh kakak-kakak fasi.Saya berada dalam kumpulan 15.Dengan berahlikan lapan orang pelajar tahun satu dan dua orang kakak fasi,kak Hafizah dan kak Faidah,kami bergerak ke luar masjid UMS.

"Jom kita jalan-jalan" kata kak Faidah.

Kami berjalan menikmati keindahan alam.Bunyi burung-burung pipit seakan-akan menyambut kedatangan matahari terbit.Subhanallah,sungguh menenangkan.

"Sahabat-sahabat,kita duduk di sini." kata Kak Faidah.Kami duduk di tepi jalan raya atas lorong pejalan kaki.

Setelah membuka majlis dengan ummul kitab al-Fatihah,kami memulakan topik perbincangan dalam kumpulan iaitu Akidah dalam Islam.

Kami diarahkan menumbangkan sebatang pokok kelapa yang berada di belakang kami beramai-ramai. Sedikt confuse dengan arahan kak Faidah tapi kami laksanakan juga arahan tu,nak tahu apa makna yang tersirat disebalik arahan tersebut.

"Kak,kami dah cuba,tak boleh tumbang, kami 'tumbangkan' rumput boleh?" suara majoriti.

"Baiklah,cabut rumput tu,bawa sini" balas kakak.

Kami cabut lah beberapa helai rumput dan persembahkan kepada kakak-kakak PMI.
Apa yang dapat disimpulkan daripada arahan tersebut ialah Pokok kelapa itu umpama akidah seorang muslim yang kukuh, manakala rumput-rumput halus itu umpama akidah muslim yang lemah.

"Akidah yang kuat, walau macam mana diuji oleh Allah s.w.t, insyaAllah akidah muslim itu akan tetap teguh. Akidah yang rapuh pula amat mudah goyah walaupun hanya dikenakan bebanan yang ringan sahaja. Ambillah iktibar daripada perumpamaan ini adik-adik. Sama-samalah kita mengukuhkan akidah dalam diri kita." ceramah kak Hafizah panjang.

Kami akhiri LDK kami dengan luahan hati. Ahli LDK masing-masing menyuarakan isi hati masing-masing.

"kak, nak tanya sikit ni, nak minta pandangan kakak lah. Sekarang saya hanya bertudung bawal. Niat di hati mahu memakai tudung labuh. Niat ni sudah lama saya suarakan dalam hati tapi sukar untuk dijadikan realiti. Saya takut saya tak dapat istiqamah,saya takut saya merosakkan kemurniaan tudung labuh itu sebab sikap saya kadang-kala hyperactive. Saya takut membawa fitnah kepada agama Islam." Saya bertanya kepada kak Hafizah.

"Adik,sebenarnya hidayah sudah sampai kepada adik supaya adik menutup aurat dengan lebih sempurna.Tapi adik sendiri menghalang diri adik untuk menjadi yang lebih baik. Tidak perlu fikirkan apa yang orang akan katakan. Selagi adik tidak melanggar syariat agama. Tunaikanlah niat adik tu." respon kak Hafizah.

Air mata yang ditahan sejak mengajukan soalan akhirnya gugur membasahi pipi. Alhamdulillah diri ini mendapat hidayah.

Selepas program PMI, saya muhasabah diri. Saya berfikir, bagaimana mahu berubah? apa yang patut saya perbaiki dahulu?

Minggu kuliah kembali lagi seperti biasa, saya mulakan satu perubahan melalui cara pemakaian saya. Saya pakai baju labuh muslimah dan tudung labuh yang sederhana besar. Saya berazam mahu berubah sedikit demi sedikit. Semoga diri ini istiqamah.Amin.

Alhamdulillah, setiap minggu ada majlis ilmu yang dianjurkan oleh pelajar-pelajar senior. Niat di hati mengikuti majlis ilmu,mahu menimba ilmu di dada dan topup iman yang sentiasa pasang surut ini.

"Ya, Allah,janganlah Engkau memesongkan hati hamba setelah Engkau memberi hamba petunjuk Ya Allah.Berikanlah hamba kekuatan untuk menempuhi segala ujianMU.Amin, Ya Rabball 'alamin."

Wassalam.

Dunia Baharu


3 Jun 2010, saya menjejakkan kaki di Universiti Malaysia Sabah(UMS). Sebelum ini saya cuma datang di UMS ini sebagai pengunjung. Tapi pada tarikh ini saya datang sebagai pelajar UMS dalam kursus Kejuruteraan Awam. Makhluk-makhluk di luar sana mungkin akan kata,"alah,UMS jer?", "Civil engineering,biasa ja", tapi tidak mengapa. InsyaAllah saya jadikan rezeki ini sesuatu yang luar biasa bagi diri saya.


Kami menjalankan orientasi selama seminggu, Minggu Suai Mesra (MSM). Banyaklah ceramah,taklimat dan sebagainya. 1/3 saya fokus, 1/3 saya buat keja sendiri, 1/3 lagi saya tidur.


Seminggu kemudian, kuliah start.Pelbagai ragam manusia di kampus UMS ni. Ada pelajar bertudung labuh, ada pelajar stylo, ada pelajar sempoi, ada pelajar nerd, ada pelajar tomboi, 'mak nyah' pun ada jg...huh...pendek kata macam-macam ada. Tapi uniknya UMS ialah pelajarnya daripada pelbagai bangsa di Malaysia, International student pun ada dari Turkey, China,Brunei dan Eropah.


Hah,yang ni Dewan Cancelor (DC). Mula-mula tengok dulu ternga-nga juga mulut. Tapi bila hari-hari tengok,dewan ni semakin kecil pula,mungkin perasaan saya saja kot.

Jom pergi labry UMS....


Labry UMS salah satu pusat tumpuan pelajar untuk buat assygnment, discussion dan access internet, selain baca buku.


Buku labry tersusun rapi dan sistematik. Kalau mau cari buku,boleh cari melalui online,catat nombor rak dan nombor rujukan buku, lepas tu mudah la cari buku tersebut..tapi kalo unlucky,buku tu sudah dipinjam orang.


Dalam labry UMS ada Megalab, di sini la pelajar boleh surf internet. 90% pelajar online sebab mau cek Facebook. 10% pelajar lagi buat hal-hal lain.


Saya berkunjung pula ke Kompleks UMS. Fasiliti lengkap, padang bola sepak, gelanggang bola jaring, futsal,tenis dan bola keranjang memenuhi ruang di sekitar kompleks UMS.


Salah satu cafe dalam UMS ni ialah Cafe Bayu. Cafe ni menghadap laut. Lunch di sini memang best, dengan udara nyaman dan pemandangan laut yang cantik,Subahanallah. Tapi kalo sudah lapar tu, mana-mana cafe pun best, yang penting makan.


Last but not least, ni lah bengkel untuk budak kejuruteraan. Macam tidak sabar pula mau mula bengkel. Walaupun perempuan ni tidak sinonim dengan kerja bengkel, saya tetap bersemangat!!!

Ok la.Setakat ni, itulah serba sedikit tentang UMS ni. Kalau mau cerita satu UMS ni,entah bila selesai tulis blog. Relax,take our time to know UMS. See you in the next topic! wassalam.

Monday, July 19, 2010

Mari berta'aruf

Assalamualaikum,nama diberi Norfadilah Nordin.sy dilahirkan pada tanggal 18 ogos 1991 di Hospital Tambunan,Daerah Tambunan,Sabah.Pernah bersekolah di S.K Kinabaan Tambunan(1998-2001),S.K Pekan Tambunan(2001-2003),S.M.K Tambunan(2004-2008) dan Kolej Matrikulasi Labuan(2008/2009); kini(2010) menuntut di Universiti Malaysia Sabah dalam jurusan Kejuruteraan Awam.

Saya anak keempat daripada enam orang adik-beradik.Ibu tercinta Ainie Suhailih saya panggil ma' ,dan ayah tercinta Nordin Zaini saya panggil pa'. Saya berbangsa dusun tulen.

Saya mempunyai hobi; hobi saya melayari internet,maklumlah zaman IT.Dalam bidang sukan,saya suka bermain bola jaring.Hobi yang satu lagi,saya suka 'travelling',cuma sampai saat ini saya hanya pernah menjelajah dalam Malaysia.InsyaAllah,kalau murah rezeki nanti mahu travel kat over sea...kat mana???...Jepun,may be.

Blog ni saya wujudkan sebab saya nak share perkara-perkara yang saya lalui dalam kehidupan seharian saya.Sebelum ini saya rasa tidak terluah apa yang saya lalui dan ketahui,alhamdulillah,seorang sahabat telah mengesyorkan supaya buka sebuah blog.Dalam blog ini nanti bolehlah saya ceritakan pengalaman atau peristiwa yang pernah saya lalui dengan sahabat sekalian.

Saya amat mengalu-alukan sahabat-sahabat melawati blog ini.Sebarang komen silalah kemukakan.Wassalam.